Meremme ITÄMERI

Itämeri on Atlantin valtameren sivumeri Pohjois-Euroopassa. Se sijaitsee SuomenRuotsinTanskanSaksanPuolanVironLatvianLiettuan ja Venäjän välissä.

Itämeri on maailman toiseksi suurin murtovesiallas Mustanmeren jälkeen. Itämeren erottaa Pohjanmerestä Kattegatin salmi, joka sijaitsee Ruotsin ja Tanskan välissä.

Itämeri on erikoinen meri alhaisen suolapitoisuutensa, vuoroveden heikkouden sekä mannerlaatan päällä sijaitsemisen ja siitä johtuvan mataluuden takia.

Itämeren keskisyvyys on 54 metriä ja syvin kohta 459 metriä. Meren pinta-ala on noin 392 000 neliökilometriä.

Itämeri on yksi maailman saastuneimmista meristä. Samalla se on meidän ainoa meremme – meri, jonka hyvinvoinnin haluamme palauttaa. Aika on käymässä vähiin, ja nyt tarvitaan välittömiä, konkreettisia toimenpiteitä useilta eri tahoilta.

Tätä työtä edistääkseen Moomin Characters on yhteistyössä John Nurmisen Säätiön kanssa rakentanut koko Muumien 75-vuotisen juhlavuoden 2020 kestävän #MEIDÄNMERI-kampanjan. Kampanjan avulla levitetään tietoa erilaisista keinoista auttaa Itämerta sekä kerätään varoja John Nurmisen Säätiön työhön, jonka tarkoituksena on puhdistaa ja suojella Itämerta sekä sen ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

John Nurmisen Säätiö on tehnyt Itämeren eteen erittäin tuloksekasta ja kansainvälisesti tunnustettua työtä. Säätiön ponnistusten ja yhteistyöhankkeiden ansiosta vuosittainen rehevöitymistä aiheuttava fosforikuormitus Suomenlahdella on pienentynyt peräti 75 prosenttia. Tämä on mertensuojelun maailmanennätys.

Kuva: Anu Kääriäinen