Samoajien, vaeltajien ja aikuisten #MEIDÄNMERI

Samoajille, vaeltajille ja aikuisille suunnatut #meidänmeri aktiviteetit ovat haasteellisempia versioita nuorempien ikäkausien tehtävistä.

Tehtäviä on yhteensä 12 ja merkin suorittamiseksi niistä tulisi suorittaa vähintään viisi.

Tehtävä 1: KIRJE PÄÄTTÄJILLE 

Jotta Itämeren tilanne parantuisi, tarvitaan tekoja suuremmalla mittakaavalla. Lähetä kirje tai sähköposti jollekin päättäjälle (tai useammalle) ja kerro, että Itämeremme kaipaa toimia. Ota tietoa päättäjistä ja selvitä, kenellä olisi oikeasti mahdollisuus vaikuttaa valtioiden tekoihin. Voit lähettää viestin myös muiden maiden päättäjille. 

Pyri olemaan viestissäsi selkeä ja ystävällinen, mutta napakka ja määrätietoinen. Keksi viestille argumentti, jota tuet, jotta viestillä olisi selkeä tavoite.

Tehtävä 2: LUO ITÄMERELLE IHANNEKAUPUNKI 

Minkälainen olisi Itämeren ihannekaupunki? Kuinka sen jätteenlajittelu, politiikka, liikenne ja luonto olisi suunniteltu? Kaupungin suunnittelua helpottaaksesi selvitä nykyisiä ongelmia: miksi Itämeri onkaan nykyisessä tilanteessa? 

Tehtävä 3: ETÄMATKUSTUS 

Kuvittele, että saisit äärettömät varat, ja saisit lähteä matkustamaan Itämeren ympäri. Suunnittele reittisi: miten kulkisit, missä paikoissa vierailisit ja kuinka kauan matka kestäisi? Ota etukäteen selvää valitsemistasi kohteista ja kulttuureista Itämeren rannalla. Minkälaista sanastoa voisit tarvita rannikolla? Muista varata matkaeväät! 

Matkan voit tehdä Google Earthin avulla. Voit katsoa satelliittikuvaa, sekä jalkautua ihastelemaan kaupunkeja. Sivustolta voit löytää Wikipedian tietolaatikoita eri paikoista ja saada tietoa, jota kiertoajeluillakin voisit saada. Jos innostut, voit tehdä kollaasin matkaltasi. Matkan voi myös jakaa kavereiden kanssa ja verrata, kuinka erilaiset ne ovatkaan. 

Tehtävä 4: PIENOISVESISTÖ 

Rakenna pienoisvesistö joko sisällä tai ulkona. Rakenna aloituspaikka jonne kaadat vettä, ja josta vesi jatkaa matkaansa puroja pitkin pieniin lampiin ja järviin. Tässä tehtävässä vain mielikuvitus on rajana: voit käyttää astioita, roskia sekä luonnonelementejä rakentamiseen.

Voit myös laittaa oman kaarnalaivan tai muun kelluvan esineen liikkumaan vesistöäsi pitkin. Tarpeeksi suuren radan tehtyäsi voit myös kisata lähipiirin kanssa siitä, kenen alus on nopein.

Tehtävä 5: TIETOVISA

Mikä olisikaan parempi tapa levittää tietoa kuin tietovisa? Ja mistä muusta aiheesta tietoa pitäisi saada levitettyä, kuin Itämeren tilanteesta? Järjestä siis lähipiirillesi tai esimerkiksi some kanavallasi tietovisa Itämereen liittyen. Kysymyksiä keksiessä ja tietoa hakiessasi voit itsekin oppia uutta.

Vinkkejä voit ottaa tästä linkistä tai keksiä aivan omannäköisen tietovisan. Muista lopuksi kertoa myös oikeat vastaukset kysymyksiin!

Tehtävä 6: ONNISTUS VAI PONNISTUS 

Entä jos lähtisitte yhdessä kavereiden tai partioryhmän kanssa käymään Itämeren rannalla? Lähtisittekö kaveriporukalla vai johtamasi ryhmän kanssa? Missä vierailisitte ja kuinka kauan, ja miten sinne matkustaisitte? Pysyisittekö Suomessa vai vierailisitteko naapurivaltioissa? Minkälaisia resursseja reissu vaatisi? Mitä voisitte reissullanne oppia Itämerestä ja siihen vaikuttavista teoista? Suunnittele retki ja toteuta se jos intoa riittää. 

Tehtävä 7: TARKKAILE 

Katso ikkunasta tai lähde ulos, ja katsele ympärilläsi olevia asioita: vaatteita, kulkuvälineitä, rakennuksia, kasvustoa, roskia yms. Mieti, miten näitä asioita voisi parantaa ympäristöystävällisemmäksi? 

Esimerkiksi, voisiko näkemäsi autoa ajava henkilö pyöräillä matkansa? Pohdi myös syitä, miksi asiat eivät välttämättä ole se ilmastoystävällisin ratkaisu. Onko esimerkin autoilijalla liian pitkä matka nopeaan pyöräilyyn tai kävelyyn? 

Ongelmien etsiminen ja niiden syiden selvittäminen auttaa löytämään ratkaisuja. Saatat myös muita tarkkailemalla löytää omaankin elämääsi ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. 

Tehtävä 8: TUTUSTU ITÄMEREN NETTISIVUIHIN 

Vieraile itämeri.fi -sivustolla ja tutki mitä kaikkea sieltä löytyykään. Valitse itseäsi kiinnostava aihe sivuilta ja tee siitä haluamasi näköinen tietoisku.

Voit käyttää luovasti värejä ja kuvia. Muista kuitenkin tekijänoikeudet. Valmiin tuotoksen voit halutessasi lähettää MiSPan WhatsAppiin numeroon 0401814843. Muista lähettämisen yhteydessä mainita, saako tekemäsi tietoiskun julkaista MiSPan nettisivuilla tai somessa sekä haluatko oman nimesi näkyvän julkaisun yhteydessä.

Tehtävä 9: KÄY RANNALLA TAI VENEILEMÄSSÄ 

Lähde valitsemallesi järvelle ja vietä mieluinen päivä, joko rannalla ollen, uiden ja/tai veneillen. Pohdi, mitkä tekijät tekevät järvellä olosta sinulle mieluisaa? Toteutuvatko nämä asiat Itämeren kohdalla ja olisiko niiden mahdollista toteutua?

Tehtävä 10: KAAOS KEITTIÖSSÄ 

Suomen‌ ‌vesistöjen‌ ‌suurin‌ ‌ongelma‌ ‌on‌ ‌yleensä‌ ‌rehevöityminen.‌ ‌Iso‌ ‌osa‌ ‌rehevöittävistä‌ ‌ravinteista‌ ‌on‌ ‌peräisin‌ ‌maataloudesta.‌ ‌Etenkin‌ ‌lihantuotanto‌ ‌kuormittaa‌ ‌vesistöjä.‌ Tutustu ‌kasvis- ja‌ ‌kalaruokiin‌ ‌valmistamalla‌ maukas ‌ateria.‌

Reseptejä löytää mm. https://wwf.fi/ruokaopas/reseptit/ 

Jos teet kala-aterian, WWF:n Kalaopas auttaa tekemään vastuullisia kalavalintoja. https://wwf.fi/kalaopas/ 

Tutustu myös muihin vastuullisiin valintoihin lautasellasi https://wwf.fi/lihaopas/ 

dTehtävä 11: SOMEPÄIVITYS

Suunnittele ja toteuta Itämeren tai lähivesistöjen puolesta kantaa ottava somepäivitys. Päivityksen suunnittelussa saa käyttää mielikuvitusta ympäristötaideteoksesta tai rooliasuista runoon tai kuvaukseen esimerkiksi retkestä vesistön luokse.

Voit julkaista päivityksen joko omalle somekanavallesi tai lähettää valmiin päivityksen MiSPan WhatsAppiin numeroon 0401814843. Muista lähettämisen yhteydessä mainita, saako päivityksen julkaista MiSPan nettisivuilla tai somessa sekä haluatko oman nimesi näkyvän julkaisun yhteydessä.

Tehtävä 12: SUKELTAMAAN

Tutustuu uusiin ja erilaisiin sukelluslajeihin esimerkiksi netin avulla. Uimahalleissa voi kokeilla helpotettuja versioita lajeista. Helpompia lajeja esimerkiksi rantapalloa on kiva pelata myös luonnon vesistöissä, joissa on kuitenkin muistettava huolehtia turvallisuudesta!

  • Snorkkelisukellus eli snorklaus on sukeltamista perusvälineillä, joita ovat sukellusmaski, snorkkeli ja uimaräpylät.
  • Vapaasukellus on perusvälineillä sukeltamista, joka on snorklausta edistyneempää. Vapaasukelluksessa myös kilpaillaan.
  • Laitesukellus on sukeltamista paineilmalaitteen avulla. Laitesukellukseen liittyy riskejä, joten taito on opeteltava sukelluskursseilla.
  • Räpyläuinti on kuntoilulaji ja kilpailulaji, jonka joissakin muodoissa edetään veden alla hengitystä pidättäen tai sukelluslaitteesta hengittämällä.
  • Uppopallo on joukkuepeli, jota pelataan uima-altaassa sukelluksissa. Pelin tarkoituksena on tehdä pallolla koreja. Toinen sukellusjoukkuepeli on uppokiekko.
  • Lisäksi sukelluskalastus, vedenalainen valokuvaus, vedenalainen suunnistus, meriarkeologia ja meribiologia edellyttävät sukeltamista.

Voit myös kehittää omia sukellustaitojasi ja hyödyntää esimerkiksi Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ry:n uintimerkkien sisältöjä sukellusten osalta kehittäen pituus- ja syvyyssukellustaitoja.

Kuva: © Moomin Characters™