Sukellus #3 – POHJAA KOHTI

Toteutus 1: MISSÄ VOI UIDA?

Lapsi muistelee, missä kotiseudulla on vettä luonnossa. Löytyykö esimerkiksi puroja, lampi tai vaikkapa järvi? Perheenjäsenten kanssa voi muistella yhteisiä uinti- tai rantaretkiä. Millaisessa vesiympäristössä on mukavinta käydä?

Lapsen kanssa pohditaan yhdessä, minkälaisessa vedessä voi uida ja minkälaisessa vedessä ei saa uida. Kannattaa pohtia ainakin levää sekä mahdollisia vaaroja, kuten äkkisyvät rannat.

Perhe voi myös käydä yhdessä vesistön äärellä pienellä retkellä.

Toteutus 2: SINILEVÄHAVAINTOJA

Perhe selvittää yhdessä, miten sinilevän voi tunnistaa:

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihreitä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Levämassaa voi kokeilla tikun avulla. Jos se hajoaa hippusina veteen, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Sinilevää ei voi nostaa kepillä vedestä.

Vettä voi testata myös näin: leväpitoista vettä laitetaan lasiin ja annetaan sen seistä noin tunnin ajan. Levä on todennäköisesti sinilevää, jos veden pinnalle nousee vihreitä hiukkasia.

Kuva: © Moomin Characters™

Takaisin sukelluksiin