Sukellus #3 – POHJAA KOHTI

Kolmannen sukelluksen suoritettuaan sudenpentu tietää, että kaikki Itämeren rantavaltioissa asuvat vaikuttavat meren tilaan. Sudenpentu osaa myös ottaa luonnon huomioon teoissaan ja toiminnassaan

Toteutus 1: MISSÄ VOI UIDA?

Sudenpentu selvittää, missä on lähin virallinen uimaranta. Perheenjäsenten tai kavereiden kanssa voi muistella yhdessä uintikokemuksia luonnonvesissä. Millaisessa ympäristössä on mukavinta käydä uimassa?

Sudenpentu pohtii yhdessä aikuisen kanssa, minkälaisessa vedessä voi uida ja minkälaisessa vedessä ei saa uida. Kannattaa pohtia ainakin uimarantojen ilmoitustauluja ja uimarantojen ylläpitäjien ilmoituksia internetissä.

Jos uimarannalle ei pystytä tekemään retkeä, netistä löytyy varmasti kuvia uimarantojen kylteistä, joita voi tutkia.

Toteutus 2: SINILEVÄHAVAINTOJA

Selvitetään, miten sinilevän voi tunnistaa:

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihreitä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Levämassaa voi kokeilla tikun avulla. Jos se hajoaa hippusina veteen, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Sinilevää ei voi nostaa kepillä vedestä.

Vettä voi testata myös näin: leväpitoista vettä laitetaan lasiin ja annetaan sen seistä noin tunnin ajan. Levä on todennäköisesti sinilevää, jos veden pinnalle nousee vihreitä hiukkasia.

Toteutus 3: KYMMENEN TAPAA VAIKUTTAA

Selvitetään kymmenen tapaa vaikuttaa Itämereen omilla valinnoilla.

Apuna voi käyttää #meidänmeri -kampanjan kuvia Kymmenen tapaa vaikuttaa.

Sudenpentu askartelee kymmenen korttia, joihin voi esimerkiksi piirtää tavat vaikuttaa Itämereen omilla valinnoilla.

Sudenpentu laittaa tämän jälkeen kortit omasta mielestään tekojen mukaan vaikeusjärjestykseen. Kun vastausvaihtoehdot ovat valmiit, voi sudenpentu keskustella ja kysyä myös muiden perheenjäsenten tai kavereiden mielipidettä.

Kuva: © Moomin Characters™

Takaisin sukelluksiin